Arhiva

 • Promocija antologije „Ključanje“ – autorke, Aleksandre Nikčević – Batrićević
  Na večeri će pored autorke govoriti i književnica Dragana Kršenković – Brković
  Muzička podloga: Žana Lekić – flauta
  Promocija će se održati u prostorijama JU Narodne biblioteke i čitaonice „Njegoš“, 26.10.2017. godine sa početkom u 19h.

 • U okviru “Dječije nedelje” Biblioteku su posjetili učenici prvih razreda cetinjskih osnovnih škola.
  Biblioteka je tim povodom sprovela niz događaja od kojih su djeca imala priliku da se upoznaju sa radom i aktivnostima biblioteke, kao i sa fondom knjiga koje posjedujemo – posebno dječijeg odjeljenja.
  Samim tim što se u okviru manifestacije “Oktobar – mjesec knjige” tradicionalno vrši besplatan upis učenika prvih razreda, cilj nam je da djecu usmjeravamo ka uvođenju u svijet knjige, čitanja i učenja, kako bi stekli naviku da dolaze u biblioteku, zavoljeli knigu i čitanjem izgradili čitalački ukus.
  U sklopu programa učenika trećih i petih razreda osnovnih škola “Knjiga je važna jer je puno snažna”, “Znanje nosimo i time se ponosimo” prvaci su imali priliku da uživaju u prigodnom programu namijenjenom njihovom uzrastu.
  Posjetili su Američki ugao, gdje su u programu “Koliko jezika znaš toliko vrijediš” mogli čuti recitacije pjesama kako na engleskom tako i na drugim jezicima.
  Nadamo se da će se uspješna saradnja sa osnovnim školama Prijestonice Cetinje nastaviti u budućnosti.

 • Dana 2. oktobra 2017. godine, održana je promocija knjige “Komunisti Crne Gore i crnogorsko nacionalno pitanje 1919 – 1989” – autora dr Branislava Marovića.
  Pored autora, o knjizi koja po njegovim riječima govori o crnogorskom nacionalnom biću i posebno je aktuelna u današnje vrijeme, govorili su: prodekan za nastavu Aleksandar Radoman i istoričari Boban Batrićević i Petar Glendža. Medijatorka večeri bila je bibliotekarka Vanja Lopičić.
  Promociju su organizovali Fakultet za crnogorski jezik i književnost Cetinje i JU Narodna biblioteka i čitaonica “Njegoš”.

 • Fakultet za crnogorski jezik i književnost Cetinje organizuje promociju knjige: “Komunisti i crnogorsko nacionalno pitanje” – autora dr Branislava Marovića
  O knjizi će pored autora govoriti istoričari: Petar Glendža, Boban Batrićević i prodekan za nastavu – Aleksandar Radoman.
  Promocija će se održati u prostorijama JU Narodne biblioteke i čitaonice “Njegoš”, 02.10.2017. godine sa početkom u 18h.
 • Dana 25.09.2017. god. povodom obilježavanja “Dana evropske baštine” Sekretarijat za kulturu, sport i mlade u saradnji sa JU Narodnom bibliotekom i čitaonicom “Njegoš” Cetinje, organizovali su kulturno-muzički program pod sloganom “Glasam za kulturu u prirodi”.
  Događaj je održan u Američkom uglu sa početkom u 16h.
  U programu su učestvovali učenici Osnovne muzičke škole “Savo Popović” i učenici OŠ “Njegoš” i “LPO”.
  Oni su izvodili numere iz različitih muzičkih žanrova i recitovali stihove na temu neraskidive veze kulture i prirode.

 • U okviru manifestacije – Dani Evropske baštine u Prijestonici Cetinje, koja nosi slogan “Glasam za kulturu u prirodi” Prijestonica Cetinje sa suorganizatorom JU Narodnom bibliotekom i čitaonicom “Njegoš” upriličiće “Kulturno -muzički vremeplov”.
  Program podrazumijeva muzičko-recitatorsku priredbu, koncert sa izvođenjem muzičkih numera iz različitih žanrova na raznim instrumentima, kao i recitovanje stihova na temu neraskidive veze kulture i prirode.
  Učesnici: učenici Osnovne muzičke škole “Savo Popović”, OŠ”Njegoš”, OŠ”LPO”.
  Mjesto održavanja: Plato ispred JU Narodne biblioteke i čitaonice “Njegoš”.
  Vrijeme: 25.09.2017. godine sa početkom u 16h.
 • Na platou Biblioteke 04.07.2017. godine održana je promocija knjige eseja “Tragovima ljepote”, našeg prozaiste i pjesnika prof. Miša Gaćinovića.
  O autoru i njegovom djelu govorile su: prof. dr Milena Radović – Savić, recezent knjige i profesorica književnosti Zorica Joksimović. A, autor se pored knjige eseja “Tragovima ljepote” osvrnuo i na svoje pjesničko stvaralaštvo.
  Zvucima gitare veče je uljepšao muzičar Petar Dobričanin.

 • U okviru Kulturnog ljeta u Prijestonici Cetinje, JU Narodna biblioteka i čitaonica “Njegoš” organizovaće promociju knjige eseja “Tragovima ljepote”, profesora Miša Gaćinovića.
  Pored autora, na večeri će govoriti:
  dr Milena Radović – Savić,
  prof. Zorica Joksimović.
  Muzički dio: Petar Dobričanin
  Promocija će se održati na platou Biblioteke 04. 07. 2017. godine, sa početkom u 19h.
 • U srijedu 10. maja 2017. godine JU Narodna biblioteka i čitaonica “Njegoš” i Prijestonica Cetinje organizovaće Veče sjećanja na Dragana Kujovića, koje će biti upriličeno u Kraljevskom pozorištu “Zetski dom” na Cetinju sa početkom u 19 h.
  Na svečanosti će se održati i promocija knjige Dragana Kujovića “Crna Gora kao sudbina” koju su priredili Veselin Konjević i Marijan Miljić.
  U programu će učestvovati: gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović, dr Miodrag Vuković, Branko Lukovac, Marko Špadijer, Marijan Miljić i Veselin Konjević.
  Moderatorka večeri biće: mr Aleksandra Vuković.
 • Dana 24.04.2017. god. povodom Dana planete Zemlje, Američki ugao i NVO Građanski kreativni centar su realizovali Eko-takmičenje na kome su učestvovali učenici predstavnici Eko-odbora JU Gimnazija Cetinje. Mladi su imali zadatak da odgovore na pitanja iz oblasti ekologije, predlože rješenje nekog problema u lokalnoj zajednici i da od zadatog materijala, koristeći znanja iz reciklaže, naprave nešto po svojoj želji, što će, osim što će biti kreativno, biti takođe korisno. Pobjednički tim je bio u sastavu: Simona Vujović, Aleksa Milošević i Đorđije Radulović.
  Koordinatori ovih aktivnosti su bili: Nataša Pejović, Petar Špadijer i Dejana Dizdar.

 • Dana 21.04.2017. god JU Narodna biblioteka i čitaonica “Njegoš” Cetinje i Kraljevsko pozorište Zetski dom u susret Svjetskom danu knjige i autorskih prava organizovali su Noć knjige.
  Program  se sastojao iz dva segmenta. Izložba “Iz fonda stare i rijetke knjige”  upriličena je u biblioteci “Njegoš”.  Predstavljen je izbor značajnih i rijetkih naslova, od kojih neke posjeduju samo jedna ili dvije biblioteke iz okruženja. Knjige uglavnom datiraju iz 18. i 19. vijeka,  obrađuju teme i sadrže podatke koji nijesu poznati široj javnosti.
  Izložbu je otvorila VD direktorica Vesna Lagator – Pijevac.
  O krizi knjige i čitanja u današnje vrijeme u Kraljevskom pozorištu Zetski dom govorili su Boban Batrićević, mr istorije i Milan Marković, mr književnosti.

 • JU Narodna biblioteka i čitaonica “Njegoš” Cetinje i Kraljevsko pozorište Zetski dom u susret Svjetskom danu knjige i autorskih prava organizuju Noć knjige u petak, 21. aprila 2017. godine
  Program će se sastojati iz dva segmenta: izložbe “Iz fonda stare i rijetke knjige” u biblioteci “Njegoš” sa početkom u 18h.
  Izložbu će otvoriti VD direktorica Vesna Lagator – Pijevac,
  i razgovora o krizi knjige i čitanja u današnje vrijeme koji će se održati u Kraljevskom pozorištu Zetski dom sa početkom u 19h.
  U programu će učestvovati: Boban Batrićević, mr istorije i Milan Marković, mr književnosti
 • Dana 12.04.2017. god. realizovana je posjeta djece i vaspitača JPU “Zagorka Ivanović” odjeljenju pedijatrije u Opštoj bolnici “Danilo I”.
  U posjetu je otišlo četvoro djece čiji su radovi nagrađeni na likovnom konkursu kao najbolji na temu “U srcu moje mame i moje srce kuca”.
  Radovi su nagrađeni na recitatorskoj i likovnoj večeri koja je organizovana u prostorijama Biblioteke, povodom 2. aprila Međunarodnog dana dječije književnosti.

  Ispred odjeljenja pedijatrije radove je primio dr Đuro Latković.

 • U četvrtak 30.03.2017. god. u susret Međunarodnom danu dječje književnosti koji se obilježava 2 aprila, JU Narodna biblioteka i čitonica „Njegoš“ Cetinje i Organizacija za mlade “Magic”, organizovali su prigodnu manifestaciju pod nazivom „U srcu moje mame i moje srce kuca“.
  Događaj je osmišljen u cilju podsticanja kreativnosti kod najmlađih i sastojao se od dva segmenta,  likovnog konkursa i recitatorske večeri. Isti je upriličen  u četvrtak 30. marta u prostorijama biblioteke, a učešće je uzelo ukupno 29. mališana-predškolaca iz JPU „Zagorka Ivanović“.
  Stučni žiri kojeg su činili : Jelena Pejović, student završne godine Fakulteta Likovnih umjetnosti na Cetinje, kao i Aleksandra Stamenković, učenica Cetinjske Gimnazije koja je imala do sada 2 samostalne  izložbe, izabrali su 5 najboljih radova a to su:
  prvo mjesto pripalo je Nikoli Kvesić, drugo Aleksi Krovokapić, treće mjesto Ivoni Kavaji, kao i 2 specijalne nagrade koje su pripale: Aniti Pejović i Petru Stankoviću, i isti će biti poklonjeni Pedijatrijskom odjeljenju Opšte Bolnice „Danilo I“ na Cetinju.
  Mislilo se i na malene recitatore te je i njih stručni žiri u sastavu: pjesnikinja Slavka Daković, prof. književnosti Ana Pavlićević i dječjeg animatora Danijele Bratičević odabrao, ocijenio i najboljima podijelio prigodne poklone, a najbolji među naboljima bili su:
  Lara  Đukanović kojoj je pripalo prvo mjesto, drugo Stefanu Vukčeviću i treće mjesto Iskri Rakčević.  Specijalne nagrade  su dobili: Nikša Vujović, Aleksa Lipovina, Smiljka Vujović i Helena Milić.

 • Dana 21.03.2017. god. povodom Svjetskog dana poezije JU Narodna biblioteka i čitaonica “Njegoš” Cetinje je sa suorganizatorima Prijestonicom Cetinje i Sekretarijatom za kulturu, sport i mlade organizovala Poetsko veče posvećeno Vitomiru Vitu Nikoliću.
  O istaknutom pjesniku i njegovom stvaralaštvu govorila je prof. Vesna Đukanović, a odabrane stihove recitovao je student FDU Vukan Pejović.

  Zvucima gitare, veče je oplemenio Stefan Kostić student Muzičke Akademije na Cetinju.
  Predstavljeni su i mladi pjesnici: Nikoleta Pravilović korisnica  Dnevnog Centra za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju i Đorđije Đole Radulović učenik trećeg razreda Gimnazije.
  Medijator večeri, bila je bibliotekarka Ana Pavlićević
 • U utorak 21.03.2017. god. JU Narodna biblioteka i čitaonica “Njegoš” Cetinje će sa suorganizatorima Prijestonicom Cetinje i Sekretarijatom za kulturu, sport i mlade organizovati “Poetsko veče” posvećeno Vitu Nikoliću.
  O istaknutom pjesniku i njegovom djelu govoriće prof. Vesna Đukanović,
  stihove će govoriti Vukan Pejović,
  gitara: Stefan Kostić,
  medijator večeri biće bibliotekarka Ana Pavlićević.
  Na večeri će biti predstavljeni i mladi cetinjski pjesnici Nikoleta Pravilović i Đorđije Đole Radulović.
  Program će se održati u prostorijama Biblioteke sa početkom u 18h
 • Dana 02.03.2017. god. Biblioteka je organizovala književno veče povodom 170 godina od objavljivanja ” Gorskog vijenca “.
  O Petru II Petroviću Njegošu i njegovom djelu govorio je prof. dr Siniša Jelušić.

  Stihove su govorili Cetinjski gimnazijalci: Đorđije Đole Radulović, Kristina Marković i mladi guslar Stefan Marković.
  Medijator večeri bila je bibliotekarka Ana Pavlićević.
 • U četvrtak 02.03.2017. god. JU Narodna biblioteka i čitaonica “Njegoš”  će organizovati Književno veče povodom 170 godina od objavljivanja “Gorskog vijenca”
  Na večeri će učestvovati:
  Prof. dr Siniša Jelušić,
  Stefan Marković,
  Đorđije Đole Radulović,
  Kristina Marković
  Medijator: Ana Pavlićević – bibliotekarka
  Program će se održati u prostorijama Biblioteke sa početkom u 18h
 • 22.01.2017. god. U Nacionalnoj biblioteci “Đurđe Crnojević” Društvo crnogorskih novinara upriličilo je svečanost povodom obilježavanja dana novinara. Tom prilikom uručene su nagrade laureatima kao i zahvalnice saradnicima među kojima se našla i naša biblioteka. U ime biblioteke zahvalnicu je primila Ana Pavlićević – bibliotekar.